דף הבית
אודות אפסילון
הנהלת החברה
צור קשר
דרושים
English
אפסילון ב - Facebook
תרומה לקהילה
חפש
לקביעת פגישה אישית
נא מלאו את פרטיכם ואחד מנציגנו יחזור אליכם ב24 השעות הקרובות
שם
טלפון
דוא"ל
שלח
יועץ השקעות מלא פרטיך האישיים
דוא"ל
סיסמא
שכחתי סיסמא
כדי לשחזר את סיסמתך אנא שלח לנו פרטי התקשרות
טלפון
דוא"ל
שלח
בעלי החוב לפני בעלי המניות
שמואל פרנקל - יו"ר אפסילון 24/03/2009

 

אין ספק שהאווירה הטובה ששררה במפגש של בכירי המשק עם ראש הממשלה הנכנס בינימין נתניהו משקפת את האמונה של הקהילה הכלכלית כי הרקורד של שרי האוצר האחרונים מהליכוד  (סילבן שלום ונתניהו)  מבטיח שהממשלה החדשה תעשה הכל כדי לצאת מהמשבר במהירות, והמשק יחזור במהירות למסלול של צמיחה. כמו כן, בלט לטובה רצונם של המשתתפים במפגש להטות שכם למען הוצאת המשק ממצוקותיו.
בין המשתמשים נכחה גם נציגות מכובדת של הבנקים בישראל, כאשר נושא איגרות החוב הקונצרניות (ולא מצוקת האשראי) עמד בראש סדר הדברים. אחד הבנקאים הציע לנתניהו שהממשלה תחוקק חוק שידחה בכמה שנים את תשלום הקרן והריבית של אג"ח הקונצרניות. ברצוני להוסיף כי באותו החוק צריך לכלול גם את הרעיון שתשלום הקרן והריבית של הלווים הפרטיים מהבנקים ידחה בכמה שנים.


לוותר על המטוסים

אין ספק, כדי ששוק ההון ימשיך לתפקד, יש לפתור את בעיית שוק האג"ח הקונצרניות, אך הפתרון חייב לתעדף את בעלי החוב על פני בעלי המניות.כל המאמצים של בעלי החוב לרתום את הממשלה, המחוקקים והתקשורת כדי לשנות כלל בסיסי זה, מנוגדים לכללי הכלכלה החופשית.
מי שלווה כסף והשקיע אותו בהשקעות כושלות או במדינות מסוכנות והיום לא מסוגל להחזיר  חובותיו, יתכבד ויוותר על חלק ממניותיו ובמקביל יצמצם את הוצאותיו, ויותר על הבונוסים, משכורות הענק והמטוסים הפרטיים. לא צריך להזכיר איך הבנקים מתנהגים כאשר בעל החוב משתייך למגזר הפרטי, ולא למגזר העסקי.

לטעמי, אין מקום להפנות כסף ממשלתי לגלגול חוב איגרות החוב ואין לבקש מקופות הגמל והפנסיה לסבסד את החוב בדרך של דחיית תשלומים.

ממשלה יציבה ורחבה

ראש הממשלה הנכנס ניסה להעלות לדיון את נושא הריבית הבנקאית הגבוהה, שמשלמים הלווים לבנקים,זאת למרות הורדות הריבית האחרונות של בנק ישראל. בדבריו הגיב נתניהו לדברי מנכ"ל בנק לאומי גליה מאור, אולם זו לא נכחה באולם בסוף הפגישה.

לסיום, אני סבור שהממשלה החדשה צריכה להזרים הון ולהעניק ערבויות למערכת הבנקאית.  ערבויות אלו יאפשרו מתן הלוואות לסקטור העסקי - הלוואות שיהוו גלגל הצלה למשק וקטליזטור ליציאה מהמשבר.

נדמה לי כי המשותף לכל הנוכחים במפגש האחרון, וחלקם אף ציינו זאת במפורש, הוא האמונה שכדי להבריא את המשק ולצאת מהמשבר הנוכחי יש להרכיב ממשלה יציבה ורחבה, שנשענת על המפלגות הגדולות. ראוי שראש הממשלה המיועד יעשה כל מאמץ בכיוון זה. 

פורסם ב עיתון כלכליסט בתאריך 24.3.09


להדפסה   |   שלח לחבר
  כל הזכויות שמורות לאפסילון בית השקעות בע"מ         A Site By